Att flyga till varma och soliga Thailand har blivit oss svenskars resmål nummer 1. Problemet med allt detta resande är att det släpper ut flera ton koldioxid, hela 2,5 ton koldioxid per person tur och retur. Det innebär att i ett Boeing 737-600 (som har plats för 75 passagerare) släpps det ut ca 375 ton koldioxid. All den koldioxiden förstärker bara klimatförändringarna som vi sedan mer än ett decennium har sett bevis för (polisen smälter, mer orkanväder, stigande medeltemperatur). Är det då inte bättre att semestra någonstans närmare hemma? Istället för att spendera dagarna i bungalows i Thailand, varför inte spendera dagarna i stugor i Danmark eller genom att vandra i Dolomiterna? På så sätt bidrar man inte till att släppa ut 375 ton koldioxid och skulle det hända något, är det inte så långt från hemma.
Att semestra till mer lokala platser tror vi kommer bli allt mer vanligare och kommer med största sannolikhet vara det naturliga valet. I relation till hur klimatförändringar kommer diktera vart vi åker på semester, kommer produktion och hantering av cykelställ handla mer om hur man arbetar och bygger klimatsmart och hållbart. Det är något vi måste börja göra för att inte riskera fler orkaner, varmare år och att polisen smälter helt. Användandet av cykelställ kommer förmodligen öka mer och mer i svenska städer. Då cykling är ett bra substitut till kollektivtrafik och bil, kan fler cykelställ få fler att använda cykel. I Göteborg har de sedan något år tillbaka börjat använda sig av lånecyklar på sommaren runtom i staden. Vill man använda en cykel är det bara att ta en, det viktigaste är att man tar hand om den och ställer tillbaka den på en designerat plats.
Än så länge är det svårt att cykla på vintern, men då jorden och Sverige går mot varmare vintrar, kommer vi snart kunna cykla året runt.