Välj rätt sorts bordslampa

När man väljer vad för slags ljus man ska ha hemma är det viktigt att man väljer rätt sorts bordslampa

Det första man ska tänka på är att välja glödlampor som sänker elanvändningen. De gamla glödlamporna från 1800-talet har visat sig vara väldigt slösaktiga och drar mer kilowatt (Kw) per kilowattimmar (Kwh) än nya. De nya glödlamporna förväntas minska användningen av el inom EU med uppemot 40 miljarder Kw om året, i Sveriges förväntas elanvändningen minska med cirka 2,5 miljarder Kw om året. I Sverige beräknas cirka 20 procent av elen i hemmen användas till lampor.

Det är anledningen till varför vi alla bör välja de nyare glödlamporna nästa gång en lampa slutar lysa, vi sparar både pengar och Kwh.

För att ta reda på vilken lampa som är den bästa, kan ni titta på förpackningen. Varje glödlampa har ett betyg mellan A++ och E, där A++ är det högsta och E är det lägsta betyget.

Vad mer vi bör tänka på när vi väljer bordslampa är att vi väljer en lampa som lyser upp väl, att köpa en lampa vars skärm täcker mesta av ljuset är inget bra köp. Att en bordslampa lyser upp ett rum bör vara lika självklart som solpaneler på alla tak eller ett kassasystem som fungerar felfritt.

Det tredje och sista som är viktigt att tänka på är hur lampan ändrar färgen på ljuset, har man en röd glaslampa blir ljuset också rött. Detta kan vara snyggt, men kommer kanske inte lysa upp lika väl som en lampa utan någon speciell färg.